Sinan Museum and Architecture Center

Project Title : Mimar Sinan Museum and Architecture Center National Architectural Project Competition
Client : Kayseri Metropolitan Municipality 
Location : Kayseri, Turkey 
Year : 2021 
Type : Competition Design, Museum
Team : Asst. Prof. Dr. Didem Güneş YILMAZ, Res. Asst. Ender ŞEN, Yusuf Bahadır ÇELİK, Selen ÖZGÜR, Çağla CANCA


CONCEPTUAL APPROACH
The design has been shaped in a setup that will continue the 'trace' of the architectural design approaches reflected in Sinan's works. The solution has been reached by interpreting the central space setup, structural emphasis, geometrical form order and indoor-outdoor space combination, which are among the most important design approaches that make up the characteristics of Sinan's buildings, in the context of design. The building is located in the area in a way that maintains the characteristic of the green area it is in. It is aimed to integrate and sustain the landscape with the existing green areas with minimum intervention to the ground.

Situation Plan
Scale: 1/500
Central Space Editing
It is planned that the Museum and Architecture Center will consist of 3 main geometries. The first of the hierarchically listed geometries is the main geometry, which includes the general spaces of the building, and the use of ground and upper levels is envisaged; It consists of the second geometry, which is intended to use ground and subgrade levels, and the third geometry, which is intended to be used under the ground. After the main entrance of the building, all these geometries can be accessed with a transparent circulation backbone. These main geometries that shape the building are constructed around the circulation spine.

MİMAR SİNAN MUSEUM AND ARCHITECTURE CENTER UNITS
At the 0.00 level, where the building connects with the ground, there are entrance, security, ticket sales, foyer, cafe wet areas, souvenir units and classrooms. The closed area of ​​the quota is 1392 m2 in total. At +4.50 level, there are the exhibition hall, library, administrative units, work preparation and cleaning units, wet areas and circulation areas. The closed area of ​​this elevation is 1440 m2 in total. Its closed area is 1632 m2 at -5.00 level, which includes a multi-purpose hall and foyer, workshops and warehouses, technical units, shelter, wet areas and circulation areas. The total closed area of ​​the building is 4464 m2.





Structure Emphasis
The load-bearing structure was emphasized throughout the design area and the monumentality of the museum structure was tried to be reflected. Horizontal and vertical elements created with a grid of 6x8 m can be perceived indoors and outdoors and surround the building. The structural elements that continue in the exterior are the continuation of the building carriers and form a whole. This structure also guides the open space design.






Indoor-Outdoor Coexistence and Landscape Editing
The landscaping of the building was created in a way that would not limit itself from the public garden in which the building is located, and it was planned that the visitors and the citizens could continue to use the open space. Various green areas, hard floors and water elements were used in the open areas divided by the building. An open space exhibition arrangement was created in the southwest of the building, which allows for various exhibitions. This area is supported by bordering with green and water elements. In the part of the building facing the pond, sitting units at various levels were designed, and it was envisaged that the citizens and visitors would be included in the use of the building areas. With the various transparent surfaces constructed at each level of the building, the relationship between the interior and the environment is aimed to be strengthened. The structure, which continues outdoors, is thought to be sustainable for new landscaping and recreational area uses to be proposed for the area later on.



full-width